Orman yangınları büyümeden nasıl söndürülebilir?
Dr.Orman Yüksek Mühendisi Faruk Anılsın, Türkiye’nin alevlerle boğuştuğu dönemde orman yangınlarının çıkmasının nasıl engellenebileceğini anlattı

Türkiye haftalardır farklı bölgelerde yaşanan orman yangınlarıyla boğuşuyor.Peki orman yangınları büyümeden nasıl söndürülebilir? Ya da orman yangınlarının çıkması nasıl engellenebilir?
İşte bu soruların yanıtını madde madde sıraladığı önlem ve tedbirlerle Dr.Yüksek Orman Mühendisi Faruk Anılsın verdi.
Anılsın, orman yangınlarının nedenlerinin belli olduğunun altını çizerek, Türkiye’de en başta anız yangınlarının önüne geçilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Ancak Türkiye’nin bunu bile beceremeyen bir ülke konumunda olduğunu vurgulayan Anılsın, anız yangınlarının önüne geçecek basit çözümler olduğunu aktardı.
Anılsın, “Çözümü çok basit; öncelikle çiftçilere hasat yapılır yapılmaz toprağı sürme zorunluluğu getirilmelidir.
Yanan tarlalara teşvik verilmemelidir. Bunun için devleti yönetenlerin oy kaygısı olmaksızın siyasetçisi ve bürokratı ile kararlı bir duruş sergilemesi gerekmektedir.”ifadelerine yer verdi.
YANGIN RİSK ANALİZİNİN ÖNEMİ
Orman alanlarında yangın risk analizlerinin de yapılmasının önemine dikkati çeken Anılsın, riski yüksek bölgelerde alınmasını gerekli tedbirleri ise şöyle sıraladı:
“İlk önce, özellikle riski yüksek bölgelerde yanıcı parlayıcı özelliği olan diri örtüler yangın mevsiminden önce temizlenmeli.
Bu organik atıklar kompost @öne çıkar ve enerjiye dönüştürülmeli ekonomiye kazandırılmalıdır.
RİSKLİ BÖLGELERDE YAPRAKLI TÜRLERLE DEĞİŞİM ÖNERİSİ
İbreli ormanlar özellikle risk alanlarında hızla daha az yanma riski olan yapraklı türlerle değiştirilmelidir
Risk durumuna göre yangın koruma merkezleri daha yoğun şekilde koşullandırılmalı, yangın çıktığı anda karadan müdahale en hızlı şekilde yapılmalıdır.
HAVADAN MÜDAHALE İÇİN GÖLETLER OLUŞTURULMALI
Yangın müdahale merkezleri yeterince arazöz, dozer ve Loderlerle donatılmış olmalıdır.
Helikopterle müdahale için risk oranı yüksek bölgelerde helikopterin su alabileceği göletler oluşturulmalıdır.
Yangın söndürmede çalışacak personel tıpkı itfaiyede olduğu gibi eğitilmiş uzmanlardan oluşmalı, yangın sezonu dışında orman temizliği ağaçlandırma ve bakım işlerinde çalıştırılmalıdır.
“YANGIN HAVADAN VE KARADAN KURULACAK EKİPLERLE GÖZETLENMELİ”
İşe alımlarda liyakat ön planda tutulmalıdır.
Deniz kenarına yakın bölgelerde yangın hindrat sistemleri tesis edilmeli ve gerekirse göletlere sistem kurulmalıdır.
Yangın, sadece yangın gözetleme kulelerinden değil, havadan ve karadan kurulacak ekiplerle gözetlenmeli, yangın çıkmadan riskler ortadan kaldırılmalıdır.
YANAN ALANLAR HIZLA YAPRAKLI TÜRE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ
Yanan alanlar hızla yapraklı türe dönüştürülmeli, bunun için orman fidanlıkları yetişme muhiti isteklerine uygun yapraklı fidan üretimine yönlendirilmelidir,
Fidanlar tüplü üretilmeli, başarı oranı artırılmalıdır.
Risk alanı yüksek alanlar kamera sistemi ile mümkün olduğu kadar takibe alınmalı, risk oluşturacak faaliyetlere hızla uyarı gitmeli, vatandaşlar ormanlık alanlardan uzaklaştırılmalıdır.
CEZAİ YAPTIRIMLAR AĞIRLAŞTIRILMALI
Cezai uygulamalar bir kanunla ağırlaştırılmalıdır.
Gönüllülük esası yaygınlaştırılarak ihbar mekanizması etkinleştirilmelidir.
Ormanlık alanlara yeşile rantın aracı olarak değil, dünyamızın iklim değişikliği ile çölleşmeye gittiğinin bilinciyle insanlığın yaşaması için vazgeçilmez doğal kaynak olarak bakarsak, hem yangın sayısı hem de yanan orman alanı azalacaktır.
Ormanlık alanlardan kazanılan paralar ormana yatırılırsa tabiat bunun cevabını en güzel şekilde bizlere verecektir.”


